MEDIEREA NONJUDICIARA

Valeria- Mediatorul de serviciu si pentru medierile nonjudiciare
Suntem in stadiul in care parerile sunt impartite. Cum medierea in tara noastra a pornit ca o alternativa la sistemul judiciar, asa este perceputa si in acest moment.

Insa, medierea reprezinta o cale de solutionare amiabila a conflictelor. Ca sunt conflicte judiciare sau nonjudiciare, medierea ajuta partile aflate in conflict sa-si rezolve problemele intr-un mod civilizat, intr-un cadru informal, fara stres si dorinta de razbunare, pentru a-si salva relatia, oricare ar fi aceasta.

Incerc sa fac putina lumina.

Medierea judiciara se refera la acele cazuri/spete care au in componenta conflicte dedate/in curs de a fi deferite justitiei. Ca sunt pe rolul instantelor sau ca au nevoie de o investire legala, aceste cazuri pot fi solutionate prin procedura medierii, in limitele legislatiei in vigoare. Exemple de spete: divorturi, incredintare minori, partaje bunuri comune, granituiri, succesiuni, plangeri prealabile penale, dispute comerciale, protectia consumatorului, neplata datoriilor (banci, asociatii), cazuri de malpraxis, etc.).

Medierea nonjudiciara/extrajudiciara. Imi place sa-i spun nonjudiciara. De ce? Am sa va dau un exemplu dintr-un caz pe care l-am avut in practica mea de mediator ca sa va dati seama singuri.

Parintii unui minor au ajuns intr-o disputa legata de copil. Mentionez ca parintii erau divortati de cativa ani, iar incredintarea minorului s-a facut mamei. Cum parintele(tatal) caruia nu i s-a incredintat copilul a dorit sa deschida un proces in instanta pentru a rezolva divergentele aparute intre timp, s-a gandit mai intai sa apeleze la mediator. Evindent ca intrand in procedura de mediere, cei doi parinti, si-au rezolvat disputa legata de copil si de cresterea, educarea si intretinerea acestuia, luindu-si cele mai bune decizii adaptate situatiilor lor actuale, precum si situatiei copilului, chiar daca ei sunt despartiti, fiecare intemeindu-si o alta familie. Nu a mai fost nevoie sa intenteze proces, parintii divortati gasindu-si cele mai bune solutii pentru copilul lor.

Este una dintre spete, cazurile sunt multe in tara noastra, cand noi ca si oameni avem diverse neintelegeri cu semenii nostri. Ca ne sunt vecini, rude, parteneri de afaceri, actuali/fosti soti, prieteni, colaboratori. Daca exista neintelegeri, este bine sa le rezolvam pe cale amiabila, fara a crea dispute. Daca acestea escaladeaza, ele vor ajunge sa se transforme in situatii regretabile pe care nu le vom mai putea controla si mai tarziu le vom regreta in sinea noastra.

Cateva sedinte de mediere in care sa va rezolvati problemele nonjudiciare, va vor ajuta sa vedeti altfel lucrurile si sa va mentineti relatiile cu ceilalti oameni. Pana la urma exista o rezolvare pentru orice in aceasta lume si de ce sa cream animozitati, de ce sa stam suparati, sa nu ne mai vorbim, de ce sa ne uram, daca ne putem intelege si asculta nevoile/ interesele fiecaruia, fara ca sa-i afectam pe ceilalti.

Sunt convinsa ca veti spune: "ce-mi trebuie mie un mediator, pot sa ma inteleg si singur!"

Iar, un mediator va spune: daca v-ati fi putut intelege si singuri, atunci de ce sunteti certati/suparati/de ce vreti sa va dati in judecata?.. De ce nu sunteti intelesi? De ce nu v-ati gasit inca rezolvarea?

Si tot un mediator va raspunde: pentru ca aveti nevoie de o terta persoana care sa fie impartiala si neutra si care sa vada cazul dv. dinafara, sa nu fie implicata emotional sau interesata in vreun fel in cazul dv. Aceasta va va indruma corect. Este persoana care va asigura echilibrul si va mentine calea dreapta cand mintea este incrancenata si spiritul aprins.

Ganditi-va cu cate/care persoane mai  sunteti certati, motivul supararii, de cand si cum ati incercat o rezolvare. Ati reusit sa va reluati relatiile intrerupte? V-ati dori sa reinnodati legatura, chiar si pana la stadiul simplu de relationare intre doua fiinte umane?

Puteti avea incredere intr-un mediator. El vrea sa va gasiti calea amiabila si interesul sau este sa va ajute. Atat si nimic mai mult.

Personal, prefer medierile nonjudiciare, pentru ca ele ne apropie ca si oameni, ne face sa fim mai buni si mai intelegatori unii fata de altii, rezolvandu-ne problemele civilizat.

Meritam o societate in care sa fim mai buni, mai intelegatori, mai linistiti.


Niciun comentariu: