Secretarul de stat Alina Bica la Conferinţa „Justiţie şi Mediere”

in  23 septembrie 2011
Comunicat de presa
 Secretarul de stat în Ministerul Justiţiei, Alina Bica, a participat vineri, 23 septembrie, la Craiova, la conferinţa internaţională “Justiţie şi Mediere”, organizată de Asociaţia Magistraţilor Europeni care susţin Medierea (GEMME) – secţiunea română, în parteneriat cu Asociaţia Centrul de Mediere Craiova şi Ministerul Justiţiei, Institutul Naţional al Magistraturii, Editura universitară, Consiliul de Mediere.

La eveniment au fost invitaţi mediatori, magistraţi, avocaţi, notari, jurişti din România şi din străinătate, precum şi alte persoane interesate în dezbateri privind viitorul medierii în statele Uniunii Europene.

Obiectivul acestei conferinţe a fost acela de a prezenta modul în care medierea a fost implementată şi funcţionează în România, dar şi în alte state membre ale Uniunii Europene, din perspectiva Directivei 2008/52/CE privind unele aspecte ale medierii în materie civilă şi comercială. Totodată au fost abordate aspecte concrete ale medierii în diverse domenii judiciare şi au fost puse în discuţie probleme legate de standardele internaţionale în mediere, unicitate/pluralism asociativ, planurile de viitor în promovarea şi aplicarea pe scară largă a acestei metode alternative de soluţionare a litigiilor la nivel naţional şi european.
           
        În cadrul conferinţei, secretarul de stat în MJ a prezentat ultimele evoluţii din domeniul legislativ, precum şi modalitatea în care noile Coduri şi Legea privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor sprijină instituţia medierii.

        Astfel, în Legea nr. 202/ 2010 pentru accelerarea soluţionării proceselor, au fost preluate propunerile formulate de mediatori, recomandarea judecătorului adresată părţilor de a apela la mediere dobândind un efect obligatoriu în ceea ce priveşte participarea părţilor la şedinţa de informare.
        
 Aceste prevederi vor fi extinse prin aplicarea noului Cod de procedură civilă – Legea 134/2010 - prin care se instituie obligativitatea pentru instanţa de judecată de a recomanda părţilor soluţionarea conflictului prin mediere.

Potrivit Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, încheierea unui acord de mediere în condiţiile legii reprezintă unul dintre cazurile care împiedică punerea în mişcare şi exercitarea acţiunii penale. Astfel, în cursul procesului penal, cu privire la pretenţiile civile, inculpatul, partea civilă şi partea responsabilă civilmente pot încheia un acord de mediere, potrivit legii. Tot prin Noul Cod de procedură penală au fost instituite două noi cazuri de suspendare a urmăririi penale, precum şi a judecăţii pe perioada desfăşurării procedurii de mediere, potrivit legii.


În cadrul conferinţei, secretarul de stat Alina Bica a declarat: „Subliniez importanţa dezvoltării profesiei de mediator, în primul rând de către mediatori. Profesionalismul dumneavoastră va fi o premisă pentru atragerea unui număr cât mai mare de clienţi care să apeleze la această procedură de soluţionare amiabilă a diferendelor şi, pe cale de consecinţă, va determina degrevarea corelativă a instanţelor de judecată”. Reprezentantul MJ a reiterat: „Promovarea medierii, ca alternativă viabilă la soluţionarea conflictelor de drepturi şi interese pe cale extrajudiciară, constituie o preocupare constantă a Ministerului Justiţiei, fapt confirmat şi de includerea consolidării instituţiei medierii printre obiectivele asumate prin Strategia pentru dezvoltarea justiţiei ca serviciu public 2010-2014. Conchidem prin a reafirma compatibilitatea legislaţiei române în domeniul medierii cu cea comunitară, salutând eforturile depuse în acest sens”.


În prezent, Ministerul Justiţiei continuă să promoveze medierea prin valorificarea unor oportunităţi de finanţare externă nerambursabilă, accesând fonduri pentru derularea de proiecte în parteneriat, menite să conducă la consolidarea cunoştinţelor practicienilor în aplicarea instituţiei medierii, cât şi la o mai bună informare a publicului cu privire la avantajele acesteia.


*BIROUL MASS-MEDIA - Ministerul justitiei

Niciun comentariu: